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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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1.Imagem marcado/desmarcadoNUNES, E. J. da S.; SILVA, E. P. da; SOUZA, E. da; ROCHA FILHO, J. A. da; SILVA, D. S. N. da. Geotecnologias no diagnóstico de conflitos de uso do solo de uma microbacia do município de Alta Floresta - MT. Ciência Florestal, Santa Maria, v. 25, n. 3, p. 689-697, jul./set. 2015.

Biblioteca(s): Embrapa Florestas.

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2.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SANTOS JUNIOR, J. M. DOS; DANTAS, C.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. Multivariate optimization and comparison between conventional extraction (CE) and ultrasonic-assisted extraction (UAE) of carotenoid extraction from cashew apple. Ultrasonics Sonochemistry, v. 84, 105980, mar. 2022. 9 p.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.

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3.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C. High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis. Food Chemistry Advances, v. 2, 2023. 8 p.

Biblioteca(s): Embrapa Pecuária Sudeste.

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4.Imagem marcado/desmarcadoCOELHO, R. C.; SILVA, D. S. N.; SILVA, H. de C.; ROCHA, M. de M.; BARSOTTI, R. C. F.; MALTEZ, H. F.; DANTAS, C.; LOPES JÚNIOR, C. A.; BARBOSA, H. de S. Revealing the extended effect of biofortification on seed of cowpea cultivars. Journal of Food Composition and Analysis, v. 119, 105291, 2023.

Biblioteca(s): Embrapa Meio-Norte.

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Registro Completo

Biblioteca(s):  Embrapa Pecuária Sudeste.
Data corrente:  30/11/2023
Data da última atualização:  30/11/2023
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Circulação/Nível:  A - 1
Autoria:  COELHO, T. L. S.; SILVA, D. S. N.; SOUZA FILHO, L. B. DE; ROCHA, J. M.; MARCANO DE HIGUERA, J.; SÁ, I. P. DE; GAMELA, R. R.; NOGUEIRA, A. R. de A.; LOPES JÚNIOR, C. A.; VIEIRA, E. C.
Afiliação:  TIAGO LINUS SILVA COELHO, Federal University of Piauí; DARLISSON SLAG NERI SILVA, Federal University of Piauí; LUIZ BRITO DE SOUZA FILHO, Federal University of Piauí; JARDEL MENEZES ROCHA, Federal University of Piauí; JULYMAR MARCANO DE HIGUERA, Federal University of São Carlos; IVERO PITA DE SÁ, Federal University of São Carlos; RAIMUNDO RAFAEL GAMELA, Higher Polytechnic Institute of Gaza; ANA RITA DE ARAUJO NOGUEIRA, CPPSE; CÍCERO ALVES LOPES JÚNIOR, Federal University of Piauí; EDIVAN CARVALHO VIEIRA, Federal University of Piauí.
Título:  High enhancement of macro and micronutrients quantification in Cajuína by ICP OES using ultrasound and multivariate analysis.
Ano de publicação:  2023
Fonte/Imprenta:  Food Chemistry Advances, v. 2, 2023.
Páginas:  8 p.
DOI:  10.1016/j.focha.2023.100265
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  A fast, safe, simple, and low-cost analytical method was developed for the determination of macro and microelements in Cajuína samples from Brazil combining UAE and ICP OES. A multiplexed approach using experimental designs was applied for method optimization. The optimal conditions were using 4 mL of 8 mol L−1 HNO3 and 1.5 mL H2O2 under 30 min of sonication. The detectability of the method has been improved. The precision was RSD < 5.5% while the accuracy of the method ranged from 87% to 108% as well as the results were in agreement with the reference method. The analysis of 38 samples of Cajuína juices presented a mean of Ca, Cu, Fe, K, Mg, Na, P, S and Zn of 8.70, 0.10, 0.97, 1223, 112, 60.1, 83.9, 65.1, and 0.99 mg L−1. So, the proposed analytical method demonstrated feasibility for the simultaneous determination of mineral nutrients in similar matrices as beverage.
Palavras-Chave:  Factorial experimental design and response surface methodology; ICP OES; Ultrasound-assisted extraction.
Thesagro:  Cajuína.
Categoria do assunto:  W Química e Física
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/doc/1158970/1/HighEnhancementMacro.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Pecuária Sudeste (CPPSE)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CPPSE26251 - 1UPCAP - DDPROCI-2023.00109COE2023.00282
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